Potem ko nam je v načrtovanih pomladnih terminih izvedbo preprečilo deževno vreme, smo letošnji mini tabor uspešno izpeljali v prvem tednu poletnih počitnic. 13 zavzetih mladih planincev (od 2. do 5. razreda) iz krožka Gremo v hribe z mentoricama Romano in Petro se je v četrtek, 29. junija popoldne povzpelo do Zavetišča v Hudičevem borštu, kjer sta nas gostoljubno sprejela Rajko in Marjeta Fende z vnučkoma.

Po kratkem počitku in namestitvi v sobe je oskrbnik Rajko mladini predstavil delo markacistov in pomen rednega urejanja planinskih poti, nato pa je vsak na kamenček naslikal svojo markacijo. Za večerjo smo si – kot vsakokrat doslej – spekli palačinke, glavna mojstra zanje sta bila tokrat Enej in Žiga.  Z večernim poglavjem planinske šole smo osvežili znanje o varnosti pri hoji v hribe, o pripravah na turo ter o planinskem bontonu. Navdušenje ob spanju v planinski koči je še povečalo občudovanje lučk v temni dolini daleč pod nami.

V petek zjutraj nas je čakala planinska šola v praksi. Rajko je šel z nami na pot, poslovili pa smo se od gostoljubne gospe Marjete in prijaznega zavetišča. Previdno smo se podali na prečno pot proti Javorovemu vrhu, na varnem grebenu pod njim pa nam je Rajko pokazal tehniko vrvne ograje in samovarovanja z vrvico. Vsak je lahko večkrat poskusil, potem pa smo se povzpeli na najvišjo točko naše ture. Po malici smo se poslovili od Rajka in njegovih vnukov, ki so se vrnili na Zaplato, mi pa smo preko Potoške gore in razgledne točke sestopili do Sv. Jakoba, nato pa v Potoče, kjer so nas počakali starši.

Zadovoljstvo ob prehojeni poti, ob novih znanjih ter nenazadnje ob nepozabni izkušnji »spanja pri Hudičku« smo odnesli s sabo v počitniške dni. Hvala še enkrat Rajku in Marjeti Fende ter Planinskemu društvu Preddvor za sodelovanje, z veseljem bomo še prišli

Petra Lombar Premru

Dostopnost