Osnovna šola Matije Valjavca Preddvor je tudi letos z množično in aktivno udeležbo vseh razredov in tudi podružnic sodelovala na čistilnih akcijah občin Preddvor in Jezersko. Potem ko sta bili za konec tedna napovedani akciji zaradi neugodnega vremena kar dvakrat prestavljeni, smo se čiščenja lotili med tednom popoldne, na Jezerskem v torek, po naseljih v občini Preddvor pa v sredo.

Učenke in učenci so v spremstvu učiteljic in učiteljev  čistili okolico v svojih domačih vaseh – že pred leti smo namreč ugotovili, da je ta način smiseln in najbolj učinkovit. Takšne delovne akcije lahko povezujejo krajane, različno stari otroci iz iste vasi se spoznajo in začutijo pripadnost domačemu kraju. In če blizu doma pobiraš smeti, ki jih je odvrgel nekdo drug, se tega spomniš, preden bi sam kaj mimogrede odvrgel v naravo.

Pobrali smo veliko odpadkov: ob poteh največ pločevink, vrečk, mask, druge embalaže ter raznih natrganih plastičnih folij in podobnih delcev, ki jih je kdove s katerega dvorišča prinesel veter ter kar precej vrečk s pasjimi iztrebki. Tudi letos so otroci odkrili več manjših divjih odlagališč, saj nekateri odrasli – kljub vsemu ozaveščanju – odpadke še vedno raje odpeljejo v gozd, kot pa v zbirni center. Malo so se čudili, potem pa najdbe iz kupov navdušeno pobrali v vreče. Kaj vse se skriva v gozdu! Od starih konzerv za ribe in paštete, odsluženega žleba in mrež, do počenega zarjavelega lonca, vilic, oblačil in para škornjev.

Po opravljenem delu, ob pogledu na kupe vreč, ki so čakale, da jih s traktorji odpeljejo v zbirne centre, smo bili zadovoljni, otroci pa tudi ponosni, saj so  opravil dobro delo za domači kraj. Naj čim dlje ostane čist!

Petra Lombar Premru

Dostopnost